De werkgever is verantwoordelijk voor het onderhouden van werkkledij. Bij gespecialiseerde bedrijfskleding wordt sowieso een industriële wasserij ingeschakeld. Dat is verplicht wanneer er beschermende eigenschappen bij de kledij horen. Denk maar aan hygiëne, waterafstotend, fluorescerend… of wanneer er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.
Wanneer er geen bijzondere eisen zijn verbonden aan de bedrijfskledij, en je er dus enkel netjes moet uitzien, dan is de kans groot dat je als werknemer zelf moet instaan voor de wasbeurten. Sommige bedrijven geven hun werknemers een premie om hun bedrijfskledij zelf te wassen.
Gemakkelijk voor de werkgever, maar niet altijd met het gewenste resultaat.
Waarmee moet je rekening houden wanneer je jouw bedrijfskledij zelf wast?
De juiste wastemperatuur is cruciaal voor een proper resultaat.
De soort vervuiling, de stof van de werkkledij en het wasmiddel bepalen mee de ideale temperatuur van het wasprogramma.
De soort vervuiling
Verschillende vlekken vragen verschillende wastemperaturen.
Zo verdwijnen bepaalde vlekken bij hogere temperaturen, terwijl andere vlekken zich net vastzetten. Twijfel je? Was dan de kledij 2 keer. 1 keer op lage temperatuur en indien de vlek nog niet weg is, nadien op hoge temperatuur. Let op! Niet in de omgekeerde volgorde.
De soort stof waaruit de werkkledij gemaakt is
Hoe kwalitatiever het textiel, hoe makkelijker je de vlekken kan verwijderen, zelfs op lagere temperaturen.
Waarom? Omdat de gebruikte vezels over unieke eigenschappen beschikken die geen vuil opnemen.
Krijg je een vlek er niet uit, dan ligt dat ook vaak aan de kwaliteit van de stof.
Het wasmiddel
De bestanddelen van het wasmiddel bepalen welke vlekken opgelost geraken. Dat hangt af van het type enzym dat toegevoegd wordt. Voor eiwitten, vetten of zetmeelhoudende vlekken heb je andere enzymen nodig.
Een duur wasmiddel is niet altijd een beter wasmiddel. De wasmiddelen uit de supermarkt kunnen niet tippen aan de gespecialiseerde producten waar een industriële wasserij mee wast
6 tips voor een optimaal wasresultaat
1. Laat je vuile werkkledij niet liggen
Hoe langer je wacht met wassen, hoe sterker de vlekken zich hechten aan de stof en hoe moeilijker de machine ze kan verwijderen
2. Was met een goede machine
De wasmachine moet goed werken. Het was-, spoel- en zwierproces moet optimaal zijn.
Zorg dat je jouw machine goed onderhoudt.
3. Een geschikt wasmiddel
Daar vertelden we hierboven al over.
4. Stop de wastrommel niet te vol
Om een proper resultaat te behalen, moet de bedrijfskledij goed kunnen bewegen in het waswater. Hoe meer wrijving, hoe beter dat het wasmiddel werkt. Bij een goed gevulde trommel wrijven de kledingstukken mekaar schoon. Een te volle of niet te lege wastrommel verliest dit effect.
5. Voldoende spoelwater
Het wasmiddel moet zo goed mogelijk verwijderd worden.
De vervuiling zit immers op het wasmiddel.
6. Week de werkkledij
Bij lastige vlekken week je best de kledij in een specifiek middel voor de type vervuiling. Een voorwasprogramma kan ook helpen.
Enkele extra weetjes
- Smeer vloeibaar wasmiddel op zweetvlekken
Dat maakt het vuil los en zorgt voor een extra frisse geur na de wasbeurt. - Sorteer je was op kleur
Hoe meer je per kleur wast, hoe langer de kleur meegaat. Witte kledij heeft snel de neiging om grauw te worden als je het samen met andere kleuren wast.
- Wees slimmer dan het waslabel
Hoe hoger de temperatuur, hoe beter dat de meeste vlekken verwijderd worden.
Maar het waslabel steekt hier vaak een stokje voor.
Hoe los je dit op?
Door de werkkledij voor te weken of een voorwasprogramma met een lage temperatuur te gebruiken. Nadien kan je dan de hoofdwas op een hogere temperatuur doen die dan andere bestanddelen van het wasmiddel aan het werk zet.
- Gebruik geen wasverzachter
Een wasverzachter is de doodsteek voor kledij met een beschermend karakter. Het product werkt net het omgekeerde dan de beschermlaag. Ook brandvertragende eigenschappen en reflectie verminderen met een wasverzachter.
- Was je werkkledij apart
Het waswater van de bedrijfskledij kan andere kledij aantasten.
- Kuis de wastrommel na iedere wasbeurt uit
Op de rubber die de deur dicht, blijven vaak vuil en resten van het opgeloste vuil achter. Het kan de kledij die nadien gewassen wordt, beschadigen of zelfs bevuilen. De machine leeg op 90° laten draaien reinigt het toestel.
Sint-Roch neemt de wasbeurten van jou over
Je ziet dat je bedrijfskledij zelf wassen, niet altijd evident is.
Een industriële wasserij zorgt dat de werkkledij er altijd picobello uitziet en het risico op ‘ongelukjes’ in de was is miniem.
De professionele was uitbesteden is voor veel bedrijven een betere oplossing dan het door de werknemers zelf te laten doen.